de Eeuwige Discussie

Geschreven door Super User. Gepost in Veronica

Het afgelopen jaar heeft het opknappen van de Norderney en het met een nieuwe functie naar een nieuwe locatie brengen de Eeuwige Discussie weer verschillende malen doen oplaaien, met als kern: het moet weer worden zoals het was.
Dat - Gaat - Niet - Gebeuren.
Natuurlijk zou het fantastisch zijn als Willem van Kooten, Lex Harding en John de Mol met elkaar rond de tafel zouden gaan zitten en zouden zeggen: “Kan ons het verdommen of er geld binnenkomt of niet: we kopen de Norderney, verbouwen hem helemaal terug tot radioschip, leggen hem voor de kust, huren een officiële AM- en FM frequentie en gaan gewoon lekker radio laten maken zoals wij vinden dat het moet. Komen er adverteerders? Mooi meegenomen! Komen er geen adverteerders? Ook goed: da’s weer één plaat per uur meer!”
Maar als ze dat zouden willen, hadden ze dat echt al gedaan. De Norderney heeft lang genoeg maar een beetje rondgelummeld in Nederland en België: ze hebben de kans echt wel gehad. En blijkbaar voelen ze er niets voor.
Jammer. Schrijver Stephen King deed dat destijds in zijn woonplaats wel. Toen zijn favoriete radiostation dreigde te moeten veranderen van format omdat de reclame inkomsten terugliepen, heeft-ie het station gekocht om er zeker van te zijn dat-ie de radio aan kon zetten en dan zou horen waar hij van houdt.
(Voor alle duidelijkheid: voor het inrichten van de Norderney als museum gelden zo ongeveer dezelfde argumenten.)

Zo’n handelwijze is vermoedelijk de enige die zo’n station nog mogelijk zou maken, want zolang je afhankelijk bent van advertentie-inkomsten kun je het vergeten.
Kijk naar Radio 192. Het leek er destijds even op dat dat station, naar mijn idee de echt legitieme opvolger van de zeezender Veronica, zou doorbreken. Het gros van de medewerkers (ikzelf niet uitgezonderd) deed dat vrijwillig. Natuurlijk had een groot deel van die medewerkers er best wel ‘gewoon’ willen werken, maar de inkomsten waren op geen stukken na voldoende om dat mogelijk te maken.

Nederland telt inmiddels een enorm aantal radiostations; ongetwijfeld nog veel meer dan de meeste mensen weten. Maar zolang er zelfs bij 538 ontslagen vallen door tegenvallende inkomsten heeft een niche station dat werkt voor fans van het zeezendergeluid geen schijn van kans om financieel gezond te worden.
Want laten we één ding niet vergeten: het is een sterfhuisconstructie. Het aantal mensen dat idolaat was van de zeezender Veronica (of Noordzee, of Caroline) wordt met de dag kleiner. En het zijn er relatief gezien al niet zo heel veel meer. Wie op 1 september 1974 geboren werd, loopt een tamelijk reële kans over pakweg 5 jaar opa of oma te worden.

Dit Internet Radiocafé heeft dik twaalfhonderd leden. Bij offshore.org staan er bijna zesendertighonderd ingeschreven. Stel dat daar geen doublures bij zitten, wat niet zo is; dan gaat het dus om vijfduizend mensen. Zeg maar: het inwonersaantal van Terschelling. Die maximaal vijfduizend zijn in meer of mindere mate freaks: mensen voor wie 'radio' en in het bijzonder 'zeezenders' belangrijk zijn.
Maar verreweg de meeste mensen hebben die prettige afwijking niet. Zij willen gewoon een leuke deun op de achtergrond. Vooral niet teveel ge-o.h. Sky Radio staat niet voor niets al jaren hoog in het lijstje van de favoriete zenders, hoewel het met radio natuurlijk niets te maken heeft.
Die paar duizend Nederlanders die zo graag weer willen luisteren naar programma’s die gemaakt worden op de manier-van-toen zijn voor adverteerders blijkbaar niet interessant. Ten eerste zijn het er te weinig en ten tweede zijn ze te oud. En ‘te oud’ is een doodzonde. Want dan ben je niet meer zo makkelijk te beïnvloeden omdat je er inmiddels wel achter bent welk merk je bevalt.
Dat de ‘te ouden’ vaak in de wat hogere salarisgroepen zitten, is blijkbaar niet relevant: wat betreft de media inkoopbureau's kan iedereen boven de veertig worden afgeschoten.
Op commerciële basis kun je zo’n zender dus vergeten. En de liefhebbers-met-geld, die zo’n station mogelijk zouden kunnen maken, vertikken het. Kortom: vergeet het maar.
We mogen blij zijn met initiatieven als de Stichting Norderney met z’n 192-stream, wat, zoals ik al eerder schreef, volgens mij wel eens uniek in de wereld zou kunnen zijn. Dichter bij het laten-herleven-van-toen zullen we nooit komen, denk ik.
En een combinatie met Veronicaschip lijkt niet alleen erg onwaarschijnlijk maar is vermoedelijk zelfs niet aan te raden.
Kijk naar de eerste aangekondigde activiteiten aan boord van de Norderney

Vrijdag 6 december 'Vintage Music Nights'
20.30 uur Thijs Maas (kleinkunst & muziek)
 22.30 uur The Phantom Four
 Bellydance & Burlesque by Beeby Rose
dj’s: Ir.Vendermeulen & Miss Twist
 MC: Ir.Vendermeulen

Zaterdag 7 december 'El Capitan'
Avondvullende muziekoptredens met Roza Lozica en Niels Geusebroek.
 Begeleid door onze eigen Veronica Schip Band:
 Keys: Arjen Mooijer
 Drums: Nicky Loman
 Gitaar: Joep Berkenbosch 
Bas: Salavatore Bianco


Doet niet echt heel sterk denken aan de Lexjo, nietwaar?
En ook:

Events op het Veronicaschip worden georganiseerd door Talent Kitchen
De roemruchte geschiedenis van het Veronica Schip spreekt nog altijd tot de verbeelding. 
Het Veronica Schip stond symbool voor een ander geluid en een eigen stijl. Vooruitstrevend, avontuurlijk en een tikkeltje tegendraads. Nostalgie? Ja, natuurlijk, maar ook de toekomst. 
40 jaar nadat het schip van zee ging wordt het avontuur voortgezet!
De toekomst van het Veronicaschip ligt in Amsterdam, aan de kade van de nieuwe creatieve hotspot NDSM. Het schip leent zich vanwege haar fenomenale en multifunctionele uitstraling voor culturele, zakelijke, en particuliere doeleinden. Mogelijkheden variëren van feesten, presentaties, trainingen en congressen tot mediaproducties, modeshows, exposities en voorstellingen.


Het lijkt mij niet verstandig om, zoals diverse keren is geopperd, daar de originele boordstudio in onder te brengen, die nu in het Museum RockArt in Hoek van Holland is opgebouwd. Nog afgezien van het feit dat de vierkante meters in de Norderney nu domweg hoognodig geld moeten opbrengen, moet ik er niet aan denken dat die schitterende studio zou worden meegezogen in een faillissement of reorganisatie als het met de activiteiten op het Veronicaschip mis zou gaan.
Het lijkt een beetje hinken op twee gedachten. Aan de ene kant schermen met de historie van het Veronica zeezender avontuur maar aan de andere kant activiteiten ontplooien die daar niets maar dan ook niets van weg hebben en die op zoveel willekeurige locaties gehouden kunnen worden. De tijd zal leren of het allemaal gaat lukken, wat ik de initiatiefnemers overigens van harte gun.
En hoe de Norderney ook benut wordt, het is in ieder geval beter dan wat er met de Communicator, de Borkum Riff, de Galaxy, de Fredericia, de King David en de Mebo 2 is gebeurd, om er maar een paar te noemen.
Of het schip net zo had moeten eindigen als de mv Mi Amigo... daarover kun je langer discussiëren, dat weet ik.


(deze tekst is op 18 november 2013 geplaatst op het Internet Radiocafé, waar het aanleiding was voor een interessante discussie.)